Birtes TV-Avis

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne TV-anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 26/7-09. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.


Birte

Da DR for et par år siden ville strømline 18.30-TV-Avisen, fik medarbejderne en målgruppe på én fiktiv person, de fremover skulle henvende sig til. Hun hedder Birte, er en midaldrende sygeplejerske, bor i Vejle og er frem for alt ikke interesseret i at se nyheder. Nu forstår jeg mig ikke så meget på den slags, men det kan virke som en mærkelig disposition at have én, der ikke gider se programmet, som målgruppe.

Jeg tjekkede i sin tid effekten af denne nye stil en af de følgende dage, og den var markant. Væk var de fleste nyheder til fordel for petitstof om børn, hunde, katte og Dronning Margrethe – i den rækkefølge. De få seriøse nyheder, der trods alt fik lov at komme med, var pakket ind i kulørte lokkemidler: Et indslag om, hvor meget man kan spare ved at skifte bank, måtte introduceres med klip fra Matador og Korsbæk Bank, så Birte kunne forholde sig til det. Og nyheden om mordet på en russisk systemkritiker blev introduceret som ”en spændende spionhistorie fra det virkelige liv”. Birte var sikkert godt tilfreds med den disposition, hvis hun altså af en eller anden grund havde tændt for det program, der ikke interesserede hende. Til gengæld sad resten af seerne måbende over for, at dette var Statsradiofoniens nye idé om nyhedsformidling.

Jeg gentog Birte-testen i torsdags, og det er blevet meget bedre. Birte synes ikke længere at være kerneseeren, og TV-Avisen er igen blevet et nyhedsmedie. Ganske vist var der stadig en helt intetsigende reportage om, at man i Møgeltønder skam glæder sig til, at der skal være en kongelig barnedåb om tre dage. Og den ene af hovedhistorierne handlede om regnvejret, der havde givet oversvømmelse i en cykeltunnel og flere kældre i landsbyen Svinninge. Men Birte har nok lidt sværere ved at kapere noget så nyhedsagtigt som balladen om hjemmeværnets højtbetalte chef, der var den anden hovedhistorie. Det kan selvfølgelig være, at Korsbæk Bank-journalistikken har fået hende på krogen, så hun nu alligevel ser TV-Avisen, også selv om nyhederne er tilbage.

Det var i øvrigt kongeligt at se nyhedsværten Klaus Bundgård Poulsen sige bookmakernes mest sandsynlige navn til den lille, nemlig ’Prins Albert’, uden at fortrække en mine, men med øjne, der lyste af, at han ved hvad det er et slangudtryk for.

Torben Sangild


Se også


Til forsiden