Blixa Bargeld

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 30/3-09. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.


Blixa Bargeld: Rede/Speech, live i Østre Gasværk, Kbh. 28/3-09

En mand står på gulvet oplyst af et spotlight med en mikrofon og en række pedaler ved sin fod. Omkring ham svæver solsystemets planeter, måner og asteroider i forskelligt tempo. De er ikke synlige, men kun hørbare. De er alle skabt af mandens stemme, og vi, publikum, har lige overværet deres skabelse.

Manden er Blixa Bargeld, og hans unikke stemme har været en del af denne anmelders liv siden midten af 1980’erne, hvor den ud over rockinstrumenter også blev akkompagneret af trykluftbor, rundsave, knust glas og hamren på diverse affaldsmaterialer af metal, beton og plastic. Einstürzende Neubauten hed bandet, og hedder det stadig, selv om der siden er skruet meget ned for den industrielle støj. Bargeld fuldendte deres undergangslyd med en stemmeføring, der spændte fra en sagte, ildevarslende hvisken til mærkeligt højfrekvente skrig, der lød mere dyriske end menneskelige.

I lørdags stod han alene på scenen i Gasværket og lavede en stemme-standup-forestilling med morsomme anekdoter, en god portion selvironi og en nærmest folkelig henvendelse til publikum. Hans fysiske fremtræden understregede denne forvandling: Den engang radmagre, hulkindede junkie-lignende postpunker er i dag blevet rund og trind og ligner snarere en blanding mellem Gotha Andersen og Thomas Eje. I showet vekslede han mellem at fortælle og at skabe stemmeeksperimenter ved hjælp af loops og lydeffekter, der gjorde ham i stand til at synge og støje i kor med sig selv. Han var i konstant dialog med teknikeren, kaldet ’Mefisto’, gennem kodede håndtegn, og ikke alt gik som det skulle, men så prøvede man bare en gang til.

Aftenens to højdepunkter afspejlede Bargelds interesse for naturvidenskab i både stor og lille skala. Han opbyggede solsystemet ved at omregne planeternes omløbstid om solen til få sekunder (højst 32) og så skabe loops af stemmen i de rette forhold ud fra sine noter og et stopur. Han fyldte på med andre himmellegemer, og resultatet var en uregelmæssig rytme af genkommende lydobjekter, så man næsten så det levende solsystem for sig.

Han zoomede også ind på selve livets kode, DNA, og forsøgte at lave en lydlig mutation. Projektet var intet mindre end at omskabe menneskets arme til englevinger, og metoden var at højtlæse den DNA-sekvens, der gør de ‘øvre ekstremiteter’ hos mennesket til arme, loope den, og derefter tilføje den sekvens, der gør dem til vinger hos fugle. Hertil blev føjet forskellige mundstøjlyde indtil rummet vibrerede af swingende genetik. For at få den rette stemning gav Bargeld sin engelske tale overdreven tysk accent i stil med den gale videnskabsmand fra en klassisk horrorfilm, og mod slutningen stod han og baskede med armene i håbet om at de ville forvandle sig til vinger og han til en engel. Desværre mislykkedes forsøget, men det var tæt på, at han lettede og fløj op under kuplen.

Det var fremragende underholdning og ind imellem også stor lydkunst. Men samtidig nærmede showet sig også tit grænsen til musikhøjskoleland og Bobby McFerrin-agtigt musikanteri i sin folkelige pædagogik. Ret beset er der ikke noget odiøst i at sample og loope live på scenen – det er der så mange der gør. Og at demonstrere, at pop-radioens dansemusik er konform, giver næppe en ny indsigt for Bargelds publikum, men er et ret billigt point. Forestillingen fungerede bedst, når han eksperimenterede med gode ideer, og når han brugte de ekstreme sider af sin vokal, men mindre godt, når han blot spillede på benovelsen over, hvad man dog kan med en mikrofon og nogle pedaler.

Det var på én gang irriterende og en formildende omstændighed, når det gik galt, som i ekstranummeret, Einstürzende Neubautens ’Dingsaller’, hvor Bargeld mærkeligt nok ikke kunne få rytmerne koordineret. Som kompensation sluttede han af med at læse højt af en spam-mail for Viagra, og det var til gengæld hylende morsomt.

Torben Sangild

Se også


Til forsiden