Kulturguiden på DR2

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 30/6-09. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.

Gadekunst

Da Kulturguiden på DR2 gik i luften sidste år, var det med et discount-agtigt program, der genudsendte klip fra kanalens andre kulturudsendelser og derudover lavede et par interviews og anbefalinger. DRs økonomiske krise har givetvis spillet ind på den disposition.

Efter en længere tænkepause kom Kulturguiden så tilbage i dette forår i en ny og klart forbedret udgave. Nu har hver udsendelse et tema, der belyses fra flere synsvinkler i kraft af de inviterede gæster. Scenografien er rolig og mørk, og i det hele taget er programmet flot gennemdesignet på både lyd- og billedsiden. En række fine pausevignetter er bygget op omkring en roterende skive til lyden af Oh Lands musik. Værten Stéphanie Surrugue er engageret, men samtidig afdæmpet, og sætter gæsterne og emnet i centrum.

Søndagens udsendelse havde gadekunst som tema, og det blev belyst gennem to interviews. Perleplade-gadekunst-duoen Øjne på stilke var iklædt klovnemasker og parykker af hensyn til deres anonymitet. De fremstod ikke blot sympatiske, men også morsomme. Da de blev spurgt om, hvem de var, svarede den ene prompte: ”Vi er jo to mænd, godt oppe i alderen, af indiansk afstamning”, mens seeren ikke kunne være i tvivl om, at de er to pæredanske yngre kvinder. Deres perlepladekunst er allerede blevet et kultfænomen, og de fortalte om det ambivalente i, at deres store perlepladeværker ofte kun hænger få timer, før nogen hugger dem.

Det andet interview var med to specialestuderende, der har lavet en blog om gadekunst. De gav en god introduktion til feltet, og understregede at gadekunsten ikke, som meget graffiti, har karakter af hærværk og intern territorieafpisning, men henvender sig til os alle og som regel ikke ødelægger noget. De mente ikke, at det ville være godt for gadekunsten, hvis den blev lovliggjort. Der ville gå inflation i det, og gadekunsten har godt af den modstand der ligger i, at den skal være diskret.

Desværre tyder meget på, at dette var den sidste udsendelse nogensinde, netop som programmet havde fundet sin form. Og dermed gentager DR sin stolte tradition med at lukke kulturprogrammer, når de bliver tilstrækkeligt gode. Vi står nu tilsyneladende uden Kulturguiden, uden Premiere og uden Autograf; bombet tilbage til 2007.

Torben Sangild

Se også

Til forsiden