Leopold Kessler

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 4/1. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.

Omvendtslev

Se din by fra ændernes synsvinkel. Leopold Kessler laver små, morsomme manipulationer af byens rum, fra skudhuller i gadeskiltene til skopudsning af statuer.

Leopold Kessler i Malmö Konsthall.

Alle har prøvet at fodre ænder, men de færreste har forsøgt at sætte sig i ændernes sted. Det har Leopold Kessler. Han har udstyret en fjernstyret plasticand med et kamera og lavet en video, der viser hvor kaotisk en situation, det er, at befinde sig blandt andre ænder, måger og svaner, der kæmper om de brødkrummer, der kastes ud af nogle fjerne skikkelser ved bredden. I et andet værk er det fiskens perspektiv, der sættes i centrum. Kessler dykker ned med et undervandskamera og filmer ind ad vinduerne til en undervandsrestaurant i Det røde hav, så vi bliver voyeurer til de intetanende gæsters middag. Den østrigske kunstner Leopold Kessler hører til i interventionskunsten, altså den type kunst, der går ud og ændrer noget konkret i de systemer, der findes i samfundet og det offentlige rum. Som regel er det små ændringer, og i Kesslers tilfælde er de endog meget små og bliver ikke altid bemærket af nogen, som når han syv gange har ladet en cigaretpakke rejse på siden af en togvogn fra Budapest til Wien som en slags blind passager og en kommentar til såvel grænsekontrol som rygepolitik. Værkerne præsenteres som videoer og fotos med tilhørende fortællinger om aktionen. En del af værkerne intervenerer i den kommunale sfære i Wien: Parker, gadeskilte, skraldepande, statuer osv. Han benytter logisk nok lysskiltet med Polizei uden for en lokal politistation som pengedepot i en periode, for hvor kan man finde et sikrere sted for sine kontanter? Han trækker en el-ledning 1200 meter fra kunstakademiet til sin lejlighed, så han kan stjæle akademiets strøm i en periode. Det kan umiddelbart virke som det rene tant og fjolleri, men der hører ofte en diskret politisk fortælling med. At privatisere det offentlige er en liberalistisk grundtanke, og den får en lettere absurd drejning, når Kesslers ’privatiseringer’ ikke indgår i en kapitalistisk vækst og nytteværdi, men tværtimod er radikalt nytteløse jokes. Den mikroskopisk politiske dimension bliver tydelig med Perforation kal. 10 mm, hvor kunstneren med et hjemmelavet værktøj laver kunstige skudhuller i gadeskiltene. Man forestiller sig turisternes fantasier om hvad Wien er for en gangsteragtig by med skyderier i gaderne når de får øje på skudhullerne. Kessler forener i sine meget diskrete aktioner det pudsige med en større fortælling om byens territorier.

Torben Sangild

Se også

Til forsiden