Linda Hansen

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 5/4-2008.

Udtryksfulde plasticdyr

Linda Hansen: Life In Plastic. Falkener Project.

Linda Hansen har taget en række nærbilleder af dyr: får, sæl, leopard, ugle osv. Men der er ikke tale om levende dyr. Det er plasticlegetøjsdyr; bittesmå masseproducerede figurer, der kan ligge i en barnehånd. De er blevet isoleret på et lysbord som portrætmodeller af en særlig støbning. Der zoomes ind på dyrets ansigt, som skulle det have taget et pasfoto. Så tæt kommer man på, at man ser detaljer, man næsten ikke ville kunne se i virkeligheden, fordi man så skulle holde plasticfiguren helt op til øjet.

Og hvad er det så man ser? For det første ser man noget veludført håndværk. Ikke mindst undulaten og frøen er så realistisk lavet, at man - selv så tæt på - kunne blive narret. Andre viser sig mere sløsede i påmalingen, ikke mindst ræven. For det andet oplever man en konstant dobbelthed mellem ens viden om, at det bare er plastic og så tilbøjeligheden til at tro på illusionen. For det tredje er mange af dyrene udtryksfulde. Vi kan ikke lade være med at tillægge dyr humøregenskaber ud fra en aflæsning af deres ansigter. Her ser Chimpansen trist ud med sine røde øjne, fåret ser selvtilstrækkeligt og utilnærmeligt ud, ørnen er på vej til at angribe én, frøen ser glad ud osv. Og man kan ikke sige at det bare er noget vi læser ind i dyrene, for de er jo selv skabt af mennesker i plastic, formentlig med et bestemt udtryk for øje. For det fjerde er der tale om brugt legetøj, og nogle af figurerne er stærkt ramponerede af børnenes vold, hvilket giver dem et udtryk af mishandlethed. Grisen har fået snuden hakket af, og ser direkte lemlæstet ud. Giraffen mangler det ene horn og begge ører, og når dets ansigt så samtidig er meget trist, nærmest bedende, bliver det faktisk et gribende billede af et offer. For dyrene kigger på én, og giraffen giver mig skyldfølelse, selv om det tydeligvis bare er et plasticdyr.

Linda Hansens ’Life In Plastic’ er fantastisk, skæv portrætkunst, der sætter noget på spil - ikke mindst vores komplicerede forhold til dyr.

Torben Sangild

Se også

Til forsiden