Pink Army

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 16/8-08. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.

Den lyserøde invasion

Pink Army. Rumkammerat

Danmark er blevet invaderet. Massive delegationer af lyserøde soldater har indtaget København, Odder og Århus, og har iværksat militære aktioner, hvor man mindst venter det: I lygtepæle, på stranden, ved søerne, på statuer og autoværn og jernbomme myldrer de frem, parat til at kæmpe mod krig og forsvare fred med voldelige midler. At de er 1½ centimeter store og lavet af plastic, sætter et formildende skær over det militante paradoks, det er at kæmpe for freden med våben i hånd.

Hvem der står bag disse invasioner vides ikke. Bevægelsen Pink Army er begyndt i Danmark, men har spredt sig til Berlin, Bremen, Pennsylvania og Frankrig. Alle kan deltage: Du køber en posefuld plasticsoldater i en legetøjsbutik, spraymaler dem lyserøde, planlægger dine manøvrer og klistrer så soldaterne op på det angivne sted med superlim. Husk at tage nogle gode billeder af scenariet med det samme, for soldaterne forsvinder hurtigt som ofre for vind, oprydning og tyveri. Der er ingen kontrol, ingen styring, ingen copyright – det er væbnet kamp som selvorganisering.

Den lyserøde farve er ikke tilfældig. Man kan næppe forestille sig nogen større modsætning til rigtige soldaters camouflage-farver. Lyserødt skiller sig ud fra baggrunden, og så er det nok den mindst macho-agtige farve der findes. Budskabet er antikrig, men det serveres på en morsom og bogstaveligt talt legende måde, som gør det til langt mere end blot en letkøbt parole.

På Rumkammerat har de specialiseret sig i gadekunst, og her samles der op på Pink Army-aktiviteterne med en veloplagt og morsom udstilling af en masse glimrende fotografier fra Pink Army-aktioner, en række objekter lavet til lejligheden (heriblandt nogle lyserøde maskingevær i fuld størrelse) og ikke mindst en illustreret bog, der fortæller om projektet og har øjenvidneskildringer fra aktionerne. Men det er ude i gadebilledet, at de egentlige kampe foregår.

Torben Sangild

Se også


Til forsiden