Som rubrikken “Hvad læser du?” i Politiken Bøger

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Hvad læser du? Torben Sangild

Hvad læser du i øjeblikket?

Januar 2004: Jeg er i gang med to romaner. Den ene er Jonathan Franzens Strong Motion. Efter at jeg har læst The Corrections er jeg gået ombord i det tidligere forfatterskab. Man kan mærke at den er skrevet af den samme forfatter, selv om den er mindre ambitiøs. Den anden er En bøn for Owen Meany af John Irving. Det er den første bog jeg læser af ham, og jeg bliver nok aldrig helt så vild med ham som min kæreste er. Men den er da udmærket.

Februar 2006: Jeg er i gang med at genlæse Douglas Adams: Hitchikers Guide to the Galaxy. Det er sjældent at jeg genlæser en roman, men den her er en af verdens morsomste, så den tog jeg frem igen. Jeg har dog ikke skraldgrinet så meget i denne ombæring - måske fordi jeg er for træt når jeg endelig ligger i sengen med den. Ellers læser jeg mest tekster jeg skal bruge til min undervisning og eksamensopgaver fra de studerende.

August 2007: Jeg er langt om længe gået i gang med første bind af Proust: På sporet af den tabte tid i den ny oversættelse. Den har dog ligget lidt på det seneste til fordel for ting jeg skulle læse i andre sammenhænge. Det er ikke nogen page-turner, og der er ind imellem kedelige passager (såsom en beskrivelse af en kirke, der breder sig over adskillige sider), men til gengæld er der en uhyre fin dvælen ved de mindste psykologiske nuancer. Derudover er jeg i gang med Paul Austers The Invention of Solitude, der er fantatisk i første del (om forholdet til hans far), men nu er jeg nået til anden del, der er en typisk Auster-nulpunkts-krise, hvor en mand er helt alene og ikke laver noget i længere tid og skrumper helt ind, og det kan altså ikke vedblive med at være interessant.

Hvad har været din største læseoplevelse det seneste år?

Januar 2004: Uden tvivl The Corrections af Jonathan Franzen. Det er længe siden jeg har været så opslugt af en roman, og den har været svær at ryste af sig. Franzen er genial til på én gang at lave næsten ond satire over sine (helt normale) personer og så samtidig at lade os forstå dem. Inklusive den ældre generation som har ødelagt deres liv fuldstændig. Den er uhyre intelligent og velskrevet og spændende og original – den er alt hvad man kan forlange af en roman.

Februar 2006: Jeg er nødt til at nævne tre meget forskellige bøger. For det første Tristan og Isolde af Gottfried von Strassbourg fra omkring 1210. Det er ikke hver dag jeg læser middelalderlitteratur, og jeg ville nok heller ikke lige have læst den hvis ikke jeg havde skullet undervise i Tristan & Isolde (Wagner etc.), men den var faktisk uhyre spændende og raffineret. Handlingen er langt mere kompliceret end hos Wagner, som barberer den helt ned til det han opfattede som essensen: Liebestod. For det andet må jeg nævne Mark Haddons vidunderlige lille roman The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, der er både elementært spændende, original, uhyre velskrevet og rørende. Det er en slags detektivhistorie med en 15-årig dreng der har Aspergers syndrom som jeg-fortæller, og det er sublimt gjort. For det tredje vil jeg nævne en moderne klassiker, nemlig William Faulkners As I Lay Dying (dansk: I min sidste time). Den er kort, knap og fuld af sort humor om en familie af sydstatsbondeknolde der skal begrave moderen. Den er fortalt med skiftende synsvinkel, så man ser alle personerne både indefra og udefra. Jeg elsker både litterær knaphed og skiftende synsvinkler, så det var en stor fornøjelse, omend jeg var lidt desorienteret i begyndelsen.

August 2007: Det bliver nok to bud: outsideren Borgerligt tusmørke af Simon Fruelund, hvor man følger en villavej i en forstad til København - hus for hus. Og så klassikeren In Cold Blood af Truman Capote, en doku-roman om mordet på en familie.

Hvilken bog har betydet mest for dig?

Det er svært at vælge én. Hvis jeg må tage et par stykker vil jeg sige Ulysses af James Joyce fordi jeg kan blive ved med at læse i den hele mit liv, Naiv.Super af Erlend Loe, fordi den hjalp mig da jeg havde brug for det, Hemingways noveller fordi de er bogstavelige og alligevel gemmer på det meste, og så Adornos Ästhetische Theorie fordi den har inspireret mig fagligt mere end nogen anden bog, selv om min egen tilgang til tingene adskiller sig markant fra Adornos.

Hvilken bog var den første du læste?

Gummi-Tarzan af Ole Lund Kirkegaard. Jeg var 5 år gammel og den eneste i min børnehave der kunne læse. Så jeg begyndte at læse højt for de andre. Gummi-Tarzan er drømmen om at kunne svare igen når man bliver kuet.

Hvilken bog ville du ønske du havde læst?

Der er også mange. Af skønlitterære bøger må jeg nok (ligesom så mange andre) svare På sporet af den tabte tid af Marcel Proust. Den ligger og venter på at jeg bliver arbejdsløs eller pensionst. Af faglitterære bøger er det nok Mario Perniolas Del sentire som jeg ikke kan læse fordi den kun findes på italiensk, men som jeg har store forventninger til. Og så har jeg et løbende projekt med at få læst noget mere af Gilles Deleuze.


Tilbage til præsentationer