Store værker

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 25/4-09. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.

Diverse kunstnere: Mega Galleri Mikael Andersen.

Stor kunst kan være mange ting, og hos galleri Mikael Andersen har man valgt at fokusere på det store format – store skulpturer og malerier af succesrige danske kunstnere og et par udlændinge. I den gode ende finder vi Kathrine Ærtebjergs sprællemænd – eller rettere: En sprællegople, en sprællepige og en sprælledreng, der hænger frit i rummet. De to førstnævnte kan kun rokke en smule med armene, når man hiver i snoren, mens den tredje, ’Drengen der ikke kunne’, på tragisk vis er helt uden arme, så snorene hænger ned fra armstumperne uden sprællemulighed. Anders Bonnesens ’Sokkeproblematikken’ er ganske pudsig: En kæmpe, spraglet sok lavet af optrævlede sokker trukket op over en sokkel, og mon ikke der er et tavst ordspil ude at gå her?

Den berømte tyske kunstner Günther Förg beviser, at det er navnet der bestemmer et kunstværks markedsværdi, idet hans tomme krimskrams af et venstrehåndsmaleri koster 800.000 kr. Mere interessant er Lars Tygesens maleri på den modsatte væg, der til at begynde med ligner et græssseligt smøreri, men hvis man står i den modsatte ende af rummet, træder der pludselig nogle 1800-tals-kvinder på skovtur frem, og hele billedet kan ses i et andet og meget mærkeligt perspektiv. Eske Kath maler stadig typehuse, der hvirvles af sted, nu i det ydre rum og med dødningehoveder af guld.

Udstillingen rummer en del af den ny-naivisme, som hærger gallerierne i disse år i kølvandet på Tal R-hypen – her med kunstnere som Tjorg Douglas Beer og Kristian Devantier. Sidstnævnte har ladet sin vanlige koloristiske stil gennemtrænge et Chagall-agtigt motiv med nogle elskende der svæver rundt, angiveligt i en orkan. Det er simpelthen for pussenusset. Alt i alt er der tale om en blandet landhandel af en udstilling med et simpelt og bredt koncept, der på godt og ondt afspejler populære tendenser i maleri og skulptur i disse år.

Torben Sangild

Se også


Til forsiden