Superflex

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 7/11-09. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.

Kapitalismekritisk hypnose

Superflex: The Financial Crisis (Session I-IV) Niels Stærk.

Du lukker øjnene Du slapper af. Du er rolig. Du lytter til en mand, der taler engelsk med en kraftig dansk accent. Han er hypnotisør, og han fylder en gigantisk væg på en videoprojektion. Kameraet zoomer ind på hans mund, hans hage, hans hænder og ud igen mens han taler. Men det kan du slet ikke se, for du har jo lukket øjnene som du fik besked på. Næppe! Som de fleste andre snyder du og kigger, for hvad er pointen med at se video med lukkede øjne? Rummet er en gammel lagerhal, og på betongulvet er strøet danske mønter. Du forsøger at samle en op, men de er boltet fast til gulvet. Du læner dig tilbage og lytter til stemmen, der fremkalder billeder af finanskrisens konsekvenser.

Det er kunstnergruppen Superflex der har sat det i scene. Ideen er sjov og fræk: At lave antikapitalistisk propaganda gennem hypnotisk suggestion. Men indholdet er rimeligt banalt: Finanskrisen udfordrer den gamle ide om kapitalismens usynlige hånd, børsspekulanternes fest er ovre, folk bliver fyret. Og så til sidst siger du farvel til kapitalismen i form af de to venner, den usynlige hånd og den amerikanske finansmand og milliardær George Soros, der også har optrådt tidligere i forløbet. Heri ligger den terapeutiske udfrielse fra finanskrisens smerte.

Det eneste der ikke stemmer her, er, at netop George Soros er en af de mest kapitalismekritiske og venstreorienterede kapitalister, der netop angriber ideen om kapitalismens usynlige hånd, og som i øvrigt er ekspert i at forudse finansbobler. Intet af dette får man indtryk af i Superflex’s installation, han præsenteres bare som en almindelig, kedelig børsspekulant, og da publikum ikke kan forventes at kende Soros med mindre de er orienterede i amerikansk forretningsliv og økonomisk teori, er der et problem her, noget er kikset. Der er to muligheder: Enten er Superflex ligeglade med hvem Soros er, for alle kapitalister er ens. Eller også har der engang været en subtil pointe i forhold til Soros’ interessante dobbeltposition, som desværre er forsvundet. Uanset hvad, er det et mysterium, hvad han laver der. Derfor er værket upræcist.

Torben Sangild

Se også


Til forsiden