Vejrudsigten

From Sangilds Wiki
Jump to: navigation, search

Denne anmeldelse, skrevet af Torben Sangild, blev bragt i Politiken 20/6-09. Skal citeres med tydelig kildeangivelse af dette.

Og vejret

Da jeg var barn, læste nyhedsværten selv vejrudsigten op, sådan som den var formuleret af meteorologisk institut. Man omtalte altid vejret i neutrale vendinger, for det, som mange betragtede som godt vejr, kunne jo være dårligt vejr for bønderne og rejsebranchen. Når det blev rigtig lystigt havde den aldrende Flemming Madsen en stumtjener med inde i studiet, så man kunne se, hvad man passende kunne iklæde sig den følgende dag. Senere kom de særlige vejr-værter og gav vejrudsigten en personlig profil, samtidig med at den voksede i omfang og sidehistorier. Jeg nærkiggede en række vejrudsigter forleden dag, og der var heldigvis et fokus på kerneydelsen: Det kommende vejr.

På DR1 havde veteranen Jesper Theilgaard dagens tjans i såvel alle TV-Aviser som Aftenshowet. Han fremstår som den meteorologisk nørdede og har de sejeste vejrkort. For at friske det lidt op, lægger nyhedsværten altid over til vejrværten med en kæk bemærkning. Man kan lige akkurat holde tæerne strakt, når Klaus Bundgård Poulsen efter et sportsindslag om boksning siger: ”Og nu bokser Jesper Theilgaard med en vejrudsigt”. Det er til gengæld umuligt ikke at krumme dem, når Kim Bildsøe Lassen efter et indslag om fædre, der tager barnets første sygedag, laver følgende overgang: ”Jeg ved ikke, om du bliver hjemme på barnets første sygedag, men nu skal du i hvert fald give os en vejrudsigt”. Theilgaard må svare: ”Jo, det ville jeg nok gøre, men mine børn er ikke så små mere”. Problemet er ikke kun det søgte i overgangen, men også at man afledes til at overveje, hvordan Theilgaard er som far, og derfor ikke hører, hvad han siger de første mange sekunder.

På TV2 lægges der mere ligefremt om til vejrværten, og deres sproglige omgang med vejret er mere bramfri. Således er alle ideer om neutralitet væk, når Britt Dige Toft som det første entusiastisk udbryder ”Det ser fremragende ud!” Også Peter Tanev har perfektioneret den tilbagelænede retorik efter 13 år på posten (”her kommer der en ordentlig klump regnbyger”), og han fremstår som meget folkelig. Tilbage på DR1 bliver Theilgaard mere og mere begejstret i løbet af dagen. I første udsendelse er vejret ”flot”, anden gang er det ”fantastisk” og i aftenudgaven får vi syntesen ”fantastisk flot”. Ingen hensyn til bønder og rejsebranchen.

Torben Sangild


Se også

Til forsiden